Psykiske kriser – hvis du er bange for at få det dårligt igen
Det er kun få, der kommer helt udenom psykiske kriser efter at være blevet udskrevet. For de fleste er det en svær periode. Man skal fortsætte, hvor man slap, og så alligevel ikke. Det kræver ofte at man lærer nyt efter krisen, for at stå stærkere i hverdagen.
Du kan bruge en kriseplan til at skelne mellem de kriser, du kan klare selv, og de kriser, hvor du skal søge hjælp. Det kan tage lidt tid at lave en kriseplan. Du behøver ikke lave den på én gang. Planen hjælper dig med at bevare kontrollen over din tilværelse – selv i svære perioder. Del din plan med dem, du gerne vil have støtte fra.
Advarselstegn
Hos nogle viser en krise sig ved angst eller et voldsomt ubehag. Måske bliver du meget ked af det eller hurtigt vred. Andre føler, at alt er uoverkommeligt, eller at alt handler om dem. Måske begynder der også at være tanker om selvmord eller stoffer.
Det er nemt at holde sig væk fra andre, når man er på vej ud i en situation, man ikke selv er herre over. Men det kan gøre det hele meget værre. Selvom du ikke har lyst til at tale med nogen, er det ofte det, der skal til.
Lav din kriseplan.
Tidligere patient, Will F. Lopez fortæller, hvordan han tager en krise i opløbet
Psykolog, Irene Oestrich, fortæller, hvorfor det kan være godt at lave en kriseplan