Jeg skal udskrives

3 ting du kan gøre
– til dig, der snart skal hjem

Her er tre ting, der gør udskrivelsen lettere:

1. Andre mennesker – brug dem

Når man ikke er på toppen, kan det være svært at forklare, hvad man har brug for at andre gør, når man kommer hjem. Ligesom det kan være en stor overvindelse at bede om hjælp.

Det ved personalet godt. Du kan få hjælp fra dem til at forklare andre, hvad du har brug for at de gør, når du bliver udskrevet. Måske er det at gå en tur, lave mad sammen – eller bare vise nogle særlige hensyn.

Brug relationskortet til at kortlægge hvem, der er vigtige for dig, og hvordan du godt kunne tænke dig, at det var en del af din hverdag efter indlæggelsen.

2. Få noget at stå op til

For de fleste er det vigtigt at have noget at lave i hverdagen, når man ikke længere er indlagt. Hvad kan få dig ud af sengen om morgenen? Der er ikke rigtige eller forkerte svar, og måske er du ikke sikker. Hvad har tidligere kunnet få dig ud af sengen?

Det kan tage tid at få noget at lave, der giver mening for dig. Så hold øjnene åbne for hvad der er af aktiviteter og brug de muligheder du har. Du kan også søge frivilligt arbejde.

3. Din behandling

God behandling skal give mening for dig, og bygge på, hvad du ønsker, at behandlingen skal gøre muligt for dig i dit liv.

Under din indlæggelse blev formålet og planen for hvad der skal ske, beskrevet i din behandlingsplan. Tag en kopi af behandlingsplanen med dig, og læs om dine behandlingsmuligheder efter udskrivelsen her.

Har du svært ved at forstå behandlingsplanen, skal du bede din kontaktperson om at forklare dig det, imens du er indlagt.

Læs mere om Din Hverdag


Hvorfor disse tre temaer:

Alle, der har været indlagt, ved, at det kan være overvældende at skulle udskrives. Især kan det være svært at styre bekymringerne – nogle gange over bitte små ting. Det kan være alt fra at skulle sove i din egen seng til, hvordan huslejen skal betales.

Det er bekymringer, der kan deles med andre – men ofte skal man have hjælp til at få det sagt.

Tidligere patient, Jan Vestergaard, fortæller om sin oplevelse af at blive udskrevet

Afdelingssygeplejerske på Psykiatrisk Center Amager, Elisabeth Svenningsen fortæller om vigtigheden af ikke at isolere sig for meget efter udskrivelsen

Psykolog Irene Oestrich: Livet efter indlæggelsen er en helt ny fase i livet