At blive udskrevet føles som at vende hjem fra en krig

Da Eva Toft blev udskrevet fra åbent psykiatrisk afsnit på Rigshospitalet i januar måned i 2014, var hun stadig så angst, at hun ikke turde på gaden. Alligevel valgte hun kort tid efter at sige ja til at undervise i Projekt Din Gode Udskrivning. Det arbejde er med til at fremskynde hendes recoveryproces.

Af Marie Brogaard

Eva Toft på 39 år har gennem hele sit voksne liv lidt af depressioner. Senest var hun indlagt med voldsom angst på Rigshospitalet.

Under indlæggelsen blev hun trappet op i antidepressiv og antipsykotisk medicin, men hun var langt fra rask, da hun efter en uges indlæggelse blev udskrevet og sendt hjem til lejligheden på Nørrebro.

”Min kæreste måtte følge mig hjem, og jeg kan huske, at vi gik af sted ned ad Nørrebrogade midt i myldretiden, og jeg var rædselsslagen,” fortæller hun.

I 14 dage turde hun ikke forlade lejligheden. I dag tre måneder senere vurderer Eva selv, at personalet ikke kan have vidst, hvor dårligt hun faktisk havde det, da de udskrev hende fra afdelingen. Eva fik ingen udskrivningssamtale, og hun blev ikke præsenteret for Udskrivningsguiden, selv om hun i høj grad kunne have brugt begge dele.

Eva-sort-hvid

”Da jeg var yngre og havde været indlagt, sørgede min mor altid for at tilmelde mig et kunstkursus på en højskole kort tid efter, jeg blev udskrevet. Foto: Jette Nielsen

”Fordi jeg havde det så dårligt, da jeg blev udskrevet, overfaldt jeg enhver i min omgangskreds med mine inderste tanker og urealistiske frygt og lyst til at ende mit liv. Folk i almindelighed skræmmes af den slags og ved ganske enkelt ikke, hvad de skal sige og gøre,” mener Eva.

Efter hendes mening kunne den situation have været formildnet, hvis personalet havde brugt tid på at tale med hende om tiden efter udskrivelsen og for eksempel udfyldt relationskortet i Udskrivningsguiden. Det havde givet et bedre overblik over, hvem hun kunne fortælle hvad til. I stedet blev alt delt med alle, hvilket efter Evas vurdering nok har sat sine spor i flere af hendes relationer.

Ansættelse i Din Gode Udskrivning fremskynder recovery

For Eva har det været vigtigt hurtigt at komme i gang med hverdagen igen efter indlæggelsen. Ud over et håb om at hjælpe andre til at undgå dårlige udskrivelser, så var det også en vigtig motivation for at sige ja til ansættelse i Projekt Din Gode Udskrivning.

”Da jeg var yngre og havde været indlagt, sørgede min mor altid for at tilmelde mig et kunstkursus på en højskole kort tid efter, jeg blev udskrevet. For så kom jeg i gang med noget, og så blev jeg rask hurtigere. På samme måde er det med Projekt Din Gode Udskrivning. Jeg får taget fat på min egen recoveryproces mere bevidst. Guiden og projektet i sin helhed sætter fokus på, at det er en proces, som alle skal igennem efter en indlæggelse på en psykiatrisk afdeling, og at det i høj grad er en udvikling, man selv kan bidrage til,” fortæller hun.

Generelt kan Eva godt lide det grundlæggende budskab i guiden om, at det er muligt at komme sig, men at man selv skal arbejde aktivt for det. På den måde er guiden efter hendes mening rigtig god til at hjælpe en gennem den proces, som kommer efter en udskrivelse.

”Selvom du kun er indlagt nogle uger eller dage, føles det voldsomt bagefter. Dit liv ændrer sig, det er lidt som om, du vender hjem fra en krig. Guiden kunne have hjulpet mig til at huske på, at jeg får det bedre på et tidspunkt. Det kan jeg let glemme i formørkede perioder, også selvom jeg har haft flere depressioner,” forklarer hun.

Eva Toft får førtidspension. Hun bruger i dag sin hverdag på at arbejde med sin kunst og undervise i Projekt Din Gode Udskrivning.